Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/fermangazetesi.com/include/conf.php on line 7
KMÜ nün Bu Günlerini de mi Görecektik? - FERMAN Gazetesi - Karaman (Gayrıticari_Hobi Sitesi)

KMÜ nün Bu Günlerini de mi Görecektik?

Bu yolda, bu hız ivmesi ile devam edilmesi halinde KMÜ yakın gelecekte Karamanın “Bilim Şehri” olmasına vesile olacaktır.

22 Haziran 2018 00:40

KMÜ nün Bu Günlerini de mi Görecektik…

 

Tarih, eğitimleri ile âlim olmuş insanların aydınlattığı güzel olayları tescil etmiştir. Devlet kuranlara hocalık, devlet yönetenlere rehberlik, çağ açıp çağ kapatan Fatihlere danışmanlık edenler yine âlimlerdir. 

Temel eğitim ve branşlaşma eğitimi ile devam eden süreç yükseköğrenim ile bir anlam kazanmaktadır. Bu nedenle günümüz gençlerine her fırsatta en az bir yükseköğrenim eğitimi almalarını öneriyoruz. Mesleği ne olursa olsun mutlaka bu konuda bir yükseköğretim almasında ısrar ediyoruz…

Bu fikirlerimiz doğrultusunda gazetecilik mesleğine başladığımız tarihten itibaren hizmet alfabemizin ilk sıralarında “Karaman Üniversitesi” hep oldu.

Yol arkadaşlarımız, saygıdeğer büyüklerimiz Rahmetli Prof. İbrahim Hulusi Güngör, Rahmetli Dr. Mehmet Armutlu, Rahmetli Kemal Bayat, Nazım Boynukalın, Hikmet Altın, Hüseyin Yıldızbaş, Yaşar Evcen, Hasan Özkaymak, Ali Pınarbaşı ve uzayıp giden listede pek çok değerli Karaman Evladı ile birlikte bu uğurda mücadele ettik.

İlk Yüksek Okulların -Selçuk Üniversitesine bağlı bile olsa- açılış heyecanını unutmadık, unutamayız. Sonrasında fakültemizi ve öğretim görevlilerimizi de…

İlk yılların öğrencilerinden hala bir evlat hasreti ile andığımız görüştüğümüz, gelecek yıllarda da sonraki dönemlere tecrübe olan çok saygın isimler şu an hayatın kilit noktalarındadırlar. Her fırsatta hal hatır ve kutlamalarda bulunarak bizleri ihya ederler… Öğretim görevlisi olarak görev yapan dostlarımız, kardeşlerimiz oldu. Bize ve Karamanımıza ilim ve irfanları ile değer kattılar…

Bu gün rakamlar 18 Bin öğrenci ve 620 akademik personel olarak karşımızdadır. Üstelik bir yıldan biraz fazla bir zaman diliminde öğretim görevlisi sayısı yüzde 60 ın üzerinde artarak…

Günümüz KMÜ (Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi) Rektörü Sayın Prof. Mehmet Akgül, Yardımcısı Prof. Ercan Oktay ve değerli mesai arkadaşları ile bir basın toplantısında çalışmalarını kamuoyuna arz ettiler…

Yakından takip ettiğimiz bu çalışmaları daha kapsamlı bir biçimde öğrenmek büyük bir mutluluk verdi.

Geçmiş dönemlerde bazılarının acımasız bulduğu eleştirilerimiz olan bu kurumda, böylesi güzel faaliyetleri görmek gerçekten ferahlatıcı geldi. Büyük bir çoğunluğu dostumuz, arkadaşımız kardeşimiz olan, her biri branşında mükemmele merdiven dayamış öğretim görevlileri ile vedalaşmak ömrümüzü törpülemişti. Şimdi ise bir yıldan biraz fazla bir zaman diliminde 50 civarında yeni öğretim görevlisinin ekibe dâhil olması sevincimizdir.

Hele ki; bizim ölçeğimizde çok zor bir iş olan Tıp Fakültesi kararının resmi gazetede yayınlanarak kesinlik kazanması, bir anlamda 2. bir üniversite müjdesi gibi geliyor bizlere. Kim balon derse desin, kim sahiplenirse sahiplensin, Karamana bu ekip tarafından kazandırılmış bir Tıp Fakültesi RESMEN artık var. İnanıyoruz ki çok kısa bir zamanda da fiilen hizmet verecektir. Diş Hekimliği Fakültesi keza sevindiricidir. 

Üstelik; elindeki gücü başka hiçbir hizmete kullanmamışların, özel üniversitelere Karaman’da Tıp Fakültesi kurdurup da gelecekte dekanlığına pazarlık edenlerin olduğu söylentilerini bile toz duman ederek…

Emsalleri ile kıyaslandığında öğrenci sayısı az görünse de KMÜ bu günlerde artık rayına oturmuş durumda. Geçmişten beri kullanılan “Aranan Üniversite” sloganı “ne kadar ararsan ara bulunmuyor” şakasını da çöpe atmış görünüyor.

Rektörlerin ve ekiplerinin işi gerçekten çok zor. Zira bir anda onlarca üniversite kuruldu. Sınırlı sayıdaki öğretim görevlileri için çok cazip şartlar oluşturulması gerekmekte. Önceki yönetim bu şartları oluşturarak kadroyu genişletmek yerine, şartları zorlaştırıp pek çok değerli insanın başka yerlere gitmesine sebep olmuştu. Bu gün gidenler kısa bir sürede telafi edilmiş görünüyor.

Karamanın Ankara’dan akıllı, mantıklı ve verimli yatırım istekleri hiç geriye çevrilmedi. KMÜ de bu avantajı iyi kullanarak, gerek fiziki yapılanmayı, gerekse eğitim için gerekli olan şartları iyi ifade ederek ödenek sıkıntısı yaşamadan mamur bir hale geldi.

Artık boş binalar daha hareketli. Salonlar yaklaşık her gün öğrencilerin ağırlıkta olarak düzenledikleri etkinliklere sahne oluyor. Aynı anda birkaç konferans, seminer, sergi vb. etkinliği bulmanız mümkün.

Bir üniversitenin, öğrencilerine vereceği yüksek kalitede eğitimin dışında da pek çok görevi var. Bunların başında bilime katkı ve kamuya hizmet gelmektedir. Bunların temini için de araç gereç ve laboratuvarların eksikliği hissedilmiyor. Öte yandan başta organize sanayi olmak üzere her türlü üretimde işbirliğine, araştırma ve geliştirme çalışmalarına açık, bu uğurda verimli projeler üreten de bir kadro işbaşında.

Kadim okuyucularım bilir, kalemimiz sivri ve oldukça da keskincedir. Zaman zaman hakkımız olan güzeli istemek, önermek ve çözümlerini arz etmek adına acımasız sayılan yazılarımız olmuştur.

Bırakın bu gün de kalemimiz gülsuyu ile yazsın, gülücükler dağıtsın, kelimeleri neşeli bir nağmenin notalarına dönüştürsün…

Bize bu güzellikleri yaşatanlara teşekkürler…

Geçmişte her ne şekilde olursa olsun emek ve katkı koyanlara, sonucu ne olursa olsun hizmet edenlere de ayrıca minnet ve şükranlarımızı sunarız.

Bu yolda, bu hız ivmesi ile devam edilmesi halinde KMÜ yakın gelecekte Karamanın “Bilim Şehri” olmasına vesile olacaktır. Tıpkı bir zamanlar Mevlana, Yunus Emre, Karabaş Veli gibi pek çok âlimi yetiştiren “Medreseler Diyarı” olduğu gibi…

 

Karaman Valiliği Sitesinden Alıntıdır:

“1289, 1291 Hicri, (1872, 1874 Miladi) tarihli Konya Salnamelerinde Karaman Tarihi hakkında bilgi verildikten sonra, 88'inci sayfada şöyle deniliyor; "Karaman'da Kibar'ı Evliyaullahtan Tabduk Emre, Yunus Emre, Mader-i ve Birader-i Hz. Mevlana ve Kettaue Baba, Canbaz Kadı medfundurlar". 1294 -H. (1877 M.) tarihli salnamede de şunları yazıyor: "Karamanda büyük küçük 41 camii, 82 mescit, 17 medrese, l kütüphane, 5 tekke, 12 zaviye, l rüştiye mektebi ve biri Ermeni, diğeri Rum 2 adet kilise ve 51'i İslam ve 2'si Rum olan 53 mektep, ikisi çift ve yedisi tek olmak üzere 9 hamam 115 çeşme ve şadırvan, 422 dükkan, 7 han, 5 adet bezirhane, 11 yağhane, 33 değirmen, l imaret, 11 sebil, 12 sarnıç, l buzhane, 4 karlık, l adet Kala-i atik mevcuttur."

 
Karaman vefa takdir alkış başarı
Bu Haber 5454 defa okunmuştur.
 
Yorum Ekleyin