Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/umitseno/fermangazetesi.com/include/conf.php on line 7
KARAMAN’IMIZ ve YAKIN DÖNEM DEÐERLERÝ - FERMAN Gazetesi - Karaman (Gayrýticari_Hobi Sitesi)

KARAMAN’IMIZ ve YAKIN DÖNEM DEÐERLERÝ

“Biz ölülerimizle birlikte yaþarýz.”

01 Mayýs 2021 20:33

—KARAMAN’IMIZ ve YAKIN DÖNEM DEÐERLERÝ—-


Üstat Ahmet Tek’in köþe yazýsýný okuyunca, gözümde canlandý koskoca mazi.
Çok beðendim eline, emeðine, yüreðine saðlýk.
Ve yine, Karaman’ýn deðerlerinden biri olan Mustafa Koçak, diline saðlýk yazýya anlatýmlarý ile katký vermiþ.
Benimde yazýyý okurken gözümde mazi ve çocukluðum canlandý.
Bu kýymetli yazý bende hatýralarý canlandýrdý ve bildiðim kadarý ile o dönemin ve de muhitin canlý þahitlerinden biri olarak katký vermek istedim.
Bu yazýnýn kahramanlarý rahmetli Onbaþý ve onun hamisi olan Pastacý Sait amcayý görme fýrsatým oldu. Sait amca dönemin en iyi pastanelerinden birine sahipti, örnek 10 numara adamdý.
Sanýrým merhum pastacý Ömer abi, merhum pastacý Tahir abi ve merhum pastacý Yahya abiler dükkanlarýný; ustalarý diyebileceðimiz merhum dondurmacý Topçu dayý, Merhum Sait amca ve Allah saðlýklý Ömür versin sað olduðunu bildiðim (Ahmet Hýdýr'ýn babasý ) Yahya Hýdýr amcadan sonra açtýlar.
Tabi ki bu þahsiyetleri yazarken Karaman'ýmýzýn unutulmaz ilk gazozunu üreten merhum Kürt Ali amcayý anmadan geçemiyorum.
Çünkü dönemde Karaman'ýmýzda nadir bulunan buzdolabý bizim dükkanýmýzda olduðu için gazozunu satardýk ve keyifle içerdik.
Babam Durhasan'ýn Kamil ve bizde o muhitin esnafý olduðumuz için Onbaþýyý çok iyi tanýrdýk.
Ýyi insandý, kimseye zararý yoktu. Kýzdýrýldýðý zaman ise homurdanarak, açýkça anlayamayacaðýnýz aklýnca küfürler eder ve çomakla gezerdi. Birileri tarafýndan kýzdýrýldýðýnda, ifrit olduðu dýrrrrrrrrr diye ses çýkarýldýðýnda çomaðýný fýrlatýrdý.
Bu arada merhum Mehmet Emin'de anlaþýlmayan konuþmalar yapar ve elinde bir çýta veya deðnek ile motor ve bisikletlerin oturaðýna eþek eþek diyerek vurur, eðer fýrsatýný bulursa kaçýrýp bindikten sonra geri getirirdi.
Yine merhum Ýrebiþ’e “Ýrebiþ fýrrr” dersen ve Merhum Elif abaya Baþýna parmaðýný kornaya basar gibi “dütttt”diyerek basarsan, çok kýzar aðzýna ne gelirse sayardý ve Ýrebiþ ile Elif aba birbirleri ile kavga çekiþmeleri ile meþhurdu.
Deli Ali lakaplý Kazalpa mahallesinden Deli Ali, pazara girdiðinde sebze yaðmuruna tutulup kýzdýrýlýrsa sapanla taþ atardý. Herkes ondan çok korkmasýna raðmen ona takýlmadan duramazdý.
Karaman halký sabahlarý serinde ve ikindin vakti mesai bitim zamaný, memur daðýlma saatinde, sebze pazarýný gezip alýþveriþ yapmadan çýkmazdý.
Tabi ki bu meþhur ismini ve anýlarýný bahsettiðimiz merhumlarda mutlaka pazara uðrardý.
Bizde babamýz Durhasan’ýn Kamil Özdað’ýn çocuklarý olarak küçük yaþta Karaman'da o atmosferi yaþadýk.
Merhum tellal Mustafa amca her sabah ve ikindin ilan okur ve zeytinin iyisi Durhasan’ýn Kamil'de, Peynirin iyisi Durhasan’ýn Kamil'de, Tereyaðýnýn, balýn iyisi Durhasan'ýn Kamil'de diye tellal ederdi.
Rahmetli babamýn Sebze pazarýnda kuru bakliyat, tereyað, bal, peynir, zeytin, zeytinyað ve ayçiçeði yaðý sattýðýmýz dükkanýmýz vardý.
Ve yine Doktor Zeynel beyin muayenehanesinin yanýndaki dükkanda; iðneden, ipliðe, kýrtasiyeden, gýdaya ürünler olan toptancý dükkanýmýz vardý.
Þehrin ve köylerin bakkallarýna satýþ yapardýk, bakkallar isterlerse ihtiyaçlarýný dükkanlarýna kadar götürürdük.
Babam çekirdekten yetiþmemiz için abilerimle beni dükkanlarýmýza götürürdü ve dükkanlarýmýzý çok erken açardýk.
Sait amcayý ve diðer bahsettiðim merhumlarý bu yüzden iyi tanýrdýk. Sait amcanýn pastanesinden sabah erken saatlerde süt ve poðaçasýný ve açmasýný yerdik.
Ayný dönemde o mýntýkada Pastacý Yahya Hýdýr amcanýn dükkanýnda serinlemek için çok kavunlu bulutunu içtik.
Rasýk Doðan abinin kahvesinde sabah erken simit çay yiyerek, pazarýn ana kapýsýnýn açýlmasýný beklerdik.
Tarihe þahitliðimiz var.
Ahmet Tek Üstat’ýn yazýsýnda dikkatimi çeken Yahya Kemal üstadýn anýlarýndan alýntý yaptýðý aþaðýdaki cümleler çok hoþuma gitti.
Yahya Kemal’in nüfus tarifi ve anlayýþýný Türk kültürünü anlatmak bakýmýndan aþaðýdaki tarifi çok ilginç buldum.
“Yahya Kemal’e, Paris’te bulunduðu yýllarda bir tarihçi Ýstanbul’un nüfusunu sormuþ. Türkiye nüfusunun 20 milyondan az olduðu dönemler. Yahya Kemal, 50 milyon demiþ. Soruyu soran tepki göstermiþ, abartýlý bulmuþ. Sessiz Gemi’nin þairi öyle bir cevap vermiþ ki, kulaklara küpe olsun:
“Biz ölülerimizle birlikte yaþarýz.”
Bu güzel alýntýdaki cümlelerde anlatýlmaya çalýþýlan derinliði unutmayacaðým.
Benimde gözümde Karaman’ýmýzýn Deðerli insanlarý ve eski günleri canlandý ve hala bizlerle yaþýyor gibiler.
Babamýn, abilerim Adnan Özdað ve Hasan Özdað’la o muhitte yaþadýðýmýz hatýralarý ve o günlerin diðer esnaflarýný hatýrladým, biran hepsi canlandý zihnimde.
Onlar Karaman’ýn deðerleri kalbimizde, gönlümüzde, zihnimizde yaþýyorlar ve ruhlarý bizimle ÝnþaAllah.
Hepsine yüce Allah’tan rahmet diliyorum.

30/04/2021.
Sami ÖZDAÐ.


 
Karaman Saray Holding Sami Özdað Deðerler
Bu Haber 1454 defa okunmuþtur.
 
Yorum Ekleyin