Dil Bayramı ve Öneriler

18 Ocak 2020 14:56

Dil Bayramı, YUNUS ve Öneriler

 

Karaman tanıtımı konusunda zaman zaman acımasız eleştiriler yapılır. Bu eleştirilerin başında da Konya-Karaman kavramı gelir.

Kişisel olarak bu eleştirilere katılmıyoruz.  Özellikle de şu Konya – Karaman kavramının yersiz olduğunu düşünüyoruz.

Toplum kültürünün ayaklar altında süründüğü bir dönemde, öğrenmeyi unutmuş, geyik muhabbetli kafe kültürü ile yetişmiş nesillerin Türkiye’nin idari yapısı hakkında bilgisi yok ise, köy, kasaba, ,ilçe ve idari birimler hakkında bilgisi yoksa röportajlarda hala Türkiye’nin başşehri İstanbul diyenler çıkıyorsa, bunun suçlusu da Karaman veya Karamalı olmamalıdır.
Bu konuda ulusalda lider gazetelerin genel müdürlerinde dahi bu cehalete şahit olmuşluğumuz vardır.

Tanıtımda elbet eksik ve yanlışlarımız vardır.
Yıllar önce başlatılan Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Törenleri bu konuda zaman zaman büyük başarılara sahne olmuştur. 
Bu törenlerin hep 3 ayağı üzerinde durulmuştur. 1- Dil 2- Yunus 3- Eğlence ve festival

Bunların 3 ünden de önde olması gereken bir kavram daha var ki yetersiz kaldığımız zamanlar oluyor. O da TANITIM.

Bu konuda bazı tespit ve önerilerimizi gözden geçirdiğimizde şu sonuçlara varıyoruz.

1-     Her yıl kutlanan Dil Bayramlarından Yunus Emre Bölümünün ayrılması isabet olmuştur. Ancak Yunus Emre’yi Anma Etkinliklerinde daha çok etkili olmalıyız. Özellikle bir turistik emtiaya dönüştürülen Yunus Emre’nin Türbesi ile ilgili gerçeklerin kabulü konusunda tüm gücümüzle çalışmalıyız. Resmi kurumlar nezdinde gerekli girişimleri de yapmalıyız. Bilimsel ve resmi araştırmalar istemeliyiz.

2-     Bu etkinliklerin bir hafızası olması adına bir birim kurularak bu yıla kadar olan kutlamalar hakkında bilgi ve belge toplamalı bundan sonraki kutlamaların bilgi ve belgelerini de arşivlemelidir. Böylece yeni kutlamalarda neyi doğru neyi yanlış yaptığımız ortaya çıkacak ve ışık olacaktır.
Bu birim Valilik, kültür müdürlüğü ya da Belediyede olabileceği gibi STK lardan birisinde de olabilir.

3-     Tüm kutlama programında Karaman halkı daha geniş temsil imkânı bulmalıdır.

a)     Öncelikle çok geniş bir davet listesi hazırlanmalı, özellikle Karaman dışında yaşayıp da etkin görev ve mevkilerde bulunanlara ağırlık verilmelidir.

b)     STK ların tüm üyelerini kapsayacak bir davetiye dağılımı yaparak kişilere bu törenler vesilesi ile değer verildiğinin belli edilmesi gerekir.

c)      Muhtelif konularda faaliyet gösteren dernek, birlik vb. gibi STK ların bu kutlamaların programında yer alabilecek etkinliklerde bulunması sağlanmalıdır. (sportif faaliyetler (okçuluk , binicilik, güreş gibi ata sporları ağırlıklı), dili güzel kullanma yarışmaları, yemek yarışmaları, el sanatları sergileri vb.)

d)     Geçmişte Karaman kültürüne ve kalkınmasına katkı koymuş kişilere vefa geceleri düzenlenmesi. Sağ olanların kendisinin, vefat edenlerin yakınlarının katılacağı anma ve şükran günlerinin tertiplenmesi.

e)     Dilimizi güzel kullanmayı teşvik, Yunus için de güzel şiir ve edebi eser yarışmaları ile özellikle gençlerin teşviki.

4-     Tanıtım ağını genişletmek adına bölgesel ve ulusal yayın kuruluşları ile günler öncesinden irtibata geçerek üst düzey yöneticiler adına davetiye takdimi ve Karamanı tanıtan hediyeler sunulması gerekmektedir.

Böylece onların kutlamalar için önceden hazırlık yapmaları ve daha fazla ilgi göstermeleri sağlanır.

5-     Kutlamaların program taslaklarının en az 4-5 ay önceden hazırlanması ve kutlamalarda yer alacaklar ile önceden irtibata geçilmesi gerekir. Organizasyon firmaları bu tür programlar için aylar öncesinden randevularını doldurur ve sıkıntı oluşur.

6-     Türk dünyası adına hareket edilecek ise; Türk cumhuriyetlerinin büyükelçilikleri, yine aylar önceden ziyaret edilerek, bu davetler yapılıp işbirliği teklifi götürülmelidir.
Çünkü büyükelçilikler münferit hareket edemez. Onların da kendi ülke kültür bakanlıkları ile irtibatı ve hazırlanmaları uzun zaman alabilir. Etkinlik takvimlerindeki günler dolmadan bu hazırlık yapılmalıdır.
Bu ülkelerin de tanıtıma ihtiyaçları vardır ve bunu fırsat bilirler. Onların kutlamaların yapılacağı alanda kendilerini tanıtacak birimleri oluşturmalarına yardımcı olunmalıdır.

7-     Dünyada “Karaman” kelimesini içeren çok sayıda yerleşim birimi vardır. Bunların Yurtiçinde olanlar da çoğunluktadır. Bunların acilen tespit edilerek yöneticilerinin bu törenlere daveti ve çok iyi bir şekilde ağırlanmaları, Karamanı ve Karamanlıyı tanımaları sağlanmalıdır. Bunun için örneğin köy/mahalle ise muhtar ve ihtiyar heyetinden 2 kişi, ilçe/belde/kasaba ise belediye başkanı ve meclisten 4 kişi davet edilebilir.
İlginç olan Yurtdışında da Karaman ismi taşıyan yerleşim birimleri vardır.  Bunların da intikalleri için gereken masraf karşılanarak törenlere katılımı sağlanmalıdır.

8-     Tarım ve Sanayi fuarları mutlaka bu kutlamalarla entegre edilmelidir. Çok geniş bir gıda fuarı bu tarihlerde yapılabilir.

9-     Kitap fuarı yapılarak, dilimize en büyük katkı yapan yazar ve şairlere bu vesile ile yer verilip konferans/söyleşi/sempozyumlar yapılmalıdır.

10-  Üniversitenin öğrenim süresine denk gelen kutlamalarda Rektörlük ile anlaşarak o tarihlere denk gelen sınavların tehiri sağlanmalı ve etkinliklerde öğrenci gruplarına etkinlik ve faaliyet görevi verilerek konuya dahil edilmelidir.

11-  TBMM Başkanlığı ile irtibata geçilip o günlere denk gelen bir meclis toplantısında, Karaman Milletvekillerinin mecliste konuyu gündeme taşıyıp dilimiz ve kültürümüz ile alakalı kanun teklifleri ve soru önergeleri verilmesi sağlanmalıdır.

12-  Karaman son birkaç yılda kültürel yayınlar konusunda patlama yapmış çok sayıda eser yayınlanmıştır. Azımsanmayacak sayıda şair ve yazarımız vardır.
Onlarla irtibata geçilerek ve baskı masrafları Belediye kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden karşılanarak eserlerinin o güne yetişmesi sağlanmalı, törenlerdeki bir program ile tanıtımı yapılmalıdır.  Bunlara yerel halk ozanları da dahil edilebilir.

13-  Dil ile ve Yunus ile uzak yakın ilgisi olsa veya olmasa da Türkiye’yi temsil ederek tüm dünyada sesimizi duyurmuş ülkemizi temsil ederek başarı kazanmış kişilerin bu törenlere davet edilerek, ağırlanması çok önemlidir.
Onların gelişi ulusal basın için bir haber değeri taşır.

14-  Çok sayıda üniversite ile irtibat kurulup edebiyat fakültelerinde Türk Dili ile ilgili çalışma yapmış öğrencilerin katılacağı bir grup ağırlanıp ödüller verilebilir.
Yine onlar arasında “Türk Dili’nin sorunları ve öneriler” başlığı altında bir makale yarışması düzenlenerek, tüm katılımcıların makaleleri kitaplaştırılabilir.

15-  Kutlamaların eğlence ayağında seçilecek sanatçıların siyasi yapıdan uzak, tüm kesimlerin kabullenebileceği, kültürümüze ve ahlakımıza uygun kimseler olmasına özen gösterilmesi de çok önemlidir.
Sadece müzik değil aynı zamanda tiyatro, ilginç gösteriler de programlara renk katacaktır.

16-  Tüm bunların geleceğe örnek olması adına yineleyelim ki; DİL BAYRAMI SEKRETERYASI ve YUNUS EMRE’Yİ ANMA TÖRENLERİ SEKRETERYASI adı altında bir ya da birkaç kişiden oluşan bir birimin oluşturulması olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. 

17-  Resmi kurumların görev sorumluğunda bırakılan bu kutlamalar bürokratik yapı ve kişisel karar mekanizmalarının verimli çalışmaması nedeni ile kısır kalmaktadır.
Çözüm daha önce bu tür kutlamalar başta olmak üzere onlarca sorunu çözmek amacı ile kuruluşuna başladığımız ama maalesef yarım vaziyette bekleyen “KARAMAN VAKFININ” bir an önce kurulup, Valilik, Belediye, Kültür Müdürlüğü, Özel İdare ve tüm STK ların da yer aldığı bu VAKIF sayesinde daha geniş fikirler ve daha rahat hareket imkanları oluşan bir ortam da mutlaka sağlanmalıdır.

Bu fikir ve görüşler şahsidir.  Pek çok konu daha vardır.
Daha ilk kutlamalardan beri, 50 yıla yakındır, gördüğümüz, kutlama komitelerinde bulunarak edindiğimiz tecrübelerden, gözlemlediğimiz konuların bizde oluşturduğu fikirlerdir.
Bir öneri demeti olarak kamuoyu ile paylaşmak istedik.
Takdir ilgili birimlerin ve Karaman Kamuoyunundur…
Saygılarımızla…. 

Hasan ÖZÜNAL
KARAMAN - 2020 Ocak 18

 
karaman dil bayramı yunus emre dil bayramı yunus emre
Bu Haber 3074 defa okunmuştur.
 
Yorum Ekleyin